10 GODE RÅD inden du hyrer en fotograf

 1. Først og fremmest klarlæg, hvad det er, som du skal have lavet. Skal du bruge en specialist eller generalist?
 2. Overvej, om du har brug for, at fotografen har en assistent med. Tænk over, hvor meget der skal nås på et photoshoot? Én fotograf med assistent når ca. 50 % mere, eller har 50 % mere tid til at lave billederne gode.
 3. Gør dig tanker om location for dagen. Skal photoshootet foregå on/off location? – tænk over, hvad du vil få mest ud af
 4. Har du brug for sparring, når du er hos fotografen, eller er alt klart?
 5. […] Skal jeg bruge, fritere, miljøer, emballage foto og/eller video.
 6. Overvej, antallet af fotografer til opgaven. Vil du få mere ud af hyre 1, 2 eller 3 fotografer/videographer? Og hvor travlt har du?
 7. Skal du have lavet video? Du kan med fordel overveje, hvad du gør med tekst, logo, 3D, leveringstid, klipning, reallyd, musik, og/eller soundmaking. Hvad har du, og hvad skal laves?
 8. Tænk over, hvilket format du skal bruge; skal der laves jpg, tiff ..? Og er det høj-, kvadratisk eller bredformat?
 9. Overvej, omfanget af forberedelsen til opgaven. Har du brug for, at der bliver handlet, hentet varer, malet vægge op, regi, lavet moodboard eller lavet opskrifter?
 10. Hvis du har brug for leveringssikkerhed, så vælg et stort fotografhus. Skulle det ske den bookede fotograf er syg på dagen, kommer der en anden fotograf med samme speciale.

10 gode råd til billeder af møbler

 1. Overvej, om du skal have hjælpere med. Hvis fotografen skal hjælpe med at løfte, når han/hun mindre.
 2. Vær forberedt og lav en skudliste
 3. Gør dig tanker om antallet af fotografer, der skal bookes til opgaven. Det kan give mening at booke 2 fotografer, så du kun skal bruge én dag i stedet for to. Eksempelvis kan en af fotograferne lave frittere, imens der opsættes miljøer. Måske skal der sættes en videographer på, når nu alt er stillet op?
 4. Fordelen ved at skyde i studie er, at du/I er hurtig i gang på dagen. Har du eksempelvis glemt skruerne, så har studiet det helt sikkert, og så kan der bores i væggene.
 5. Fordelen ved location er, at det er et rigtigt hjem eller et rigtigt sted, du vil få meget foræret med fx regi.
 6. Overvej, om det er branding- eller købsbilleder. De fleste møbler er smukkest, når de skydes lige på, så vi kan se linjerne.
 7. For at forstå møblet kan flinke-vinklen bruges. Her tages billedet af møblet lidt oppefra, så der fås en forståelse af møblet. Det er dog sjældent særlig æstetisk, men vinklen kan hjælpe til at forstå møblet, hvis det er et billede, som skal bruges til f.eks. internet salg/køb.
 8. Skal du bruge regi? Overvej, hvem der har ansvaret og medbringer regi på dagen; er det dig eller mig? eller er vi fælles om det? Hvis du er på studie, skal der ofte bruges ret store mængder.
 9. Skal du have sparring på optagelserne, så book en stylist med i pakken.
 10. Vælg en fotograf med kærlighed til design, så de ved, hvad de snakker om.

10 GODE RÅD TIL PORTRÆTTER

 1. Bare slap af, du dør ikke af det.
 2. Du er vant til at se dig selv spejlvendt, så selvfølgelig ser du anderledes ud.
 3. Tag lidt forskelligt tøj med.
 4. Overvej, hvad du vil udstråle: Vil du vise, du er imødekommende, så læn dig frem på billedet. Har du lidt dobbelthage, så virker den her måde at posere på også rigtig godt.
 5. Vil du udstråle business og målrettethed? Så er det godt med mere klassisk lys, og formel påklædning
 6. Er du eftertænksom og dyb? Posér kiggende ud ad et vindue, men få lige taget et ekstra billede, hvor du kigger i kameraet.
 7. Slips eller ej? Slipset sender helt klart en signalværdi, så hvem er du? Måske er du bare funky og har taget et smalt slips med.
 8. Din LinkedIn profil; husk lige at få taget et portræt til det, når nu du er hos fotografen alligevel.
 9. Er det hænderne i siden, krydsede arme foran eller hænderne i lommen? Prøv lidt forskelligt og se, hvad du er til.
 10. For den bedste oplevelse, book da ekstra tid og få lavet lidt forskelligt. Fotografer elsker at være kreative, så din fotograf har sikkert også en ide eller to i ærmet, I kan afprøve.

10 GODE TIPS TIL ET GODT PHOTOSHOOT PÅ FØDEVARER

 1. Du kan ikke have for meget med! Det er billigere for dig at have 20 tomater med end, at de skal photoshoppes pæne bagefter.
 2. Danskere vil ikke snydes, så brug din egen vare. Bare vælg det pæneste – og igen rigeligt med, så fotografen og/eller stylisten kan plukke.
 3. Hav hele tiden i mente, hvem din kunde er. Måske kan du ikke personligt lide lilla, men kan din kunde?
 4. Hvis det er et emballagebillede, du skal bruge, er det vigtigt, at alle ingredienserne kan ses.
 5. Historien, som dit billede skal fortælle, er vigtig. Så hvilken historie vil du fortælle? Er det økologisk? Er det nemt?
 6. Ved brug af baggrund fortæller du en historie, så igen; hav din historie klar.
 7. Tallerkenvalg er vigtigt. Hvem skal købe produktet? Og har du tjekket rettighederne?
 8. Endnu en vigtig ting er lyset. Overvej, hvilket indtryk billedet skal give? Dagslys er det naturlige og ægte, flashlys er det perfekte. Her kan man kæle om små detaljer i lyset, men lyset kan dog også gøre det lidt kunstigt.
 9. Skal du lave en serie billeder over længere tid? Vælg da flere baggrunde første gang, så afviger det ikke, når du skal vælge en ny baggrund senere.
 10. Vælg en fotograf med kærlighed til mad, så ved de, hvad de snakker om.